Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Actualiteitencursus Alimentatierecht

16 september 2016 @ 12:00 - 17:30 CEST

Inhoud cursus:

Kinderalimentatie

De kinderalimentatie staat al geruime tijd in de belangstelling en vooral na de discussie over hoe om te gaan met het Kindgebonden Budget (hierna KGB) en de alleenstaande ouderkop (hierna AOK) . De Hoge Raad heeft op 9 oktober 2015 beslist inzake het KGB en de alleenstaande ouderkop. De Hoge Raad is van oordeel dat er sprake is van inkomensondersteuning en dat zowel het KGB als de AOK bij het inkomen moeten worden opgeteld van degene die deze inkomensondersteuning krijgt. De uitspraak van de Hoge Raad heeft gevolgen voor de vaststelling van kinderalimentatie vanaf 1 april 2013. Er blijven echter nog vele vragen over zoals: levert deze uitspraak van de Hoge Raad een wijziging van omstandigheden op  in de zin van art 401 lid 1, dan wel kan een verzoek worden gedaan tot wijziging  op grond van lid 4 dan wel lid 5? Wat betekent de nieuwe aanbeveling van de expertgroep voor de zorgkorting? En wat is de invloed van de nieuwe aanbeveling over KGB en AOK bij de vaststelling van partneralimentatie?

Kinderalimentatie is vanaf 1 januari 2015 fiscaal niet meer aftrekbaar. Door deze wijziging in de fiscale wetgeving is er in vele gevallen sprake van een wijziging van omstandigheden.

Bij de Tweede Kamer is in behandeling  een voorstel van Wet herziening kinderalimentatie (34154) ingediend door de leden Recourt en van der Steur.

De problematiek van de samengestelde gezinnen is ook groot.

Partneralimentatie

Ook het vaststellen van partneralimentatie levert in de rechtspraktijk problemen op, zeker als het gaat om het vaststellen van de draagkracht van de ondernemen. In een uitspraak van de Hoge Raad van 6 juni 2014 kan een spoorboekje gevonden worden voor de wijze waarop de draagkracht van de ondernemer moet worden vastgesteld. Kasstromen zijn een nieuw begrip bij het alimentatie rekenen. De veranderingen in het alimentatierecht en -rekenen gaan snel. Op 19 juni 2015 is initiatief wetsvoorstel (34 231) tot herziening van de partneralimentatie ingediend door de leden Van Oosten, Recourt en Berndsen-Jansen.

Op deze ontwikkelingen in jurisprudentie en wetgeving wordt in deze cursus ingegaan.

Onderwerpen die aan de orde komen:

Kinderalimentatie:

 • De WHK en HR 9 oktober 2015
 • Het rapport alimentatienormen;
 • De voorrangsregeling van kinderalimentatie;
 • Het samengestelde gezin;
 • Initiatief wetsvoorstel Wet herziening kinderalimentatie;

 

Partneralimentatie:

 • Vrijwillig en onvrijwillig inkomensverlies;
 • Schulden en draagkracht;
 • Samenwonen in de zin van art 1:160 BW.
 • Initiatief wetsvoorstel Wet herziening partneralimentatie
 • Draagkracht van de ondernemer

Docente:

mw. mr. M.L.C.C. de Bruijn – Lückers

 

NOvA-punten:

ORDE_PO_4

 

Kosten:

€ 345,- ex BTW (inclusief lunch, digitale studiemap en versnaperingen tijdens de bijeenkomst)

 

Aanmelden:

Voor meer informatie en aanmeldingen kunt u contact opnemen met De Brink Opleidingen, mw. mr. dr. Constance van Rooijen via email: info@de-brink.com of telefonisch: 06-23116254

 

Gegevens

Datum:
16 september 2016
Tijd:
12:00 - 17:30 CEST
Evenement Categorie:

Locatie

Kasteel ’t Kerckebosch
Arnhemsebovenweg 31
Zeist, 3708 AA Nederland
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
16 september 2016
Tijd:
12:00 - 17:30 CEST
Evenement Categorie:

Locatie

Kasteel ’t Kerckebosch
Arnhemsebovenweg 31
Zeist, 3708 AA Nederland
+ Google Maps