Op dinsdag 23 april a.s. vindt de cursus Verhuisconflicten in het familierecht plaats.
Er wordt in de familierechtpraktijk steeds meer geprocedeerd over verhuizingen. Steeds meer ouders doen een beroep op de rechter als ze het niet eens zijn met de verhuizing van hun ex of als ze juist zelf elders willen gaan wonen.
De criteria die in geval van gezamenlijk gezag gelden voor een verzoek om vervangende toestemming om te verhuizen zijn inmiddels helder, maar de jurisprudentie over die criteria is bijzonder casuïstisch en het is lang niet altijd gemakkelijk om in te schatten hoe een zaak zal uitpakken. De Hoge Raad heeft in haar uitspraak van 15 oktober 2021 duidelijk gemaakt dat ook de ouder met eenhoofdig gezag niet zomaar mag verhuizen als de verhuizing negatieve gevolgen heeft voor de omgangsregeling tussen de kinderen en de andere ouder. De andere ouder kan de rechter om een verhuisverbod of een gebod tot terugverhuizen vragen. En hoe zit het met verhuizen door de ouder waar de kinderen niet hun gewone verblijfplaats hebben? Bijvoorbeeld in geval van co-ouderschap? Ook daar zien we steeds meer zaken over.
Verhuiszaken zijn vaak lastige zaken, waarin er meerdere tegenstrijdige belangen moeten worden afgewogen en waarin er voor de betrokken ouders veel op het spel staat. De advocaat moet haar/zijn cliënt zorgvuldig adviseren over kansen en risico’s. Actuele kennis van de jurisprudentie is onontbeerlijk, maar ook tactisch moet er goed geprocedeerd worden.
In deze cursus behandelen we de belangrijkste jurisprudentie over verhuizingen, zowel in zaken met gezamenlijk als eenhoofdig gezag. We gaan in op de criteria die gehanteerd worden bij de beoordeling van verhuisverzoeken en bespreken de tactische overwegingen die een advocaat met een cliënt moet maken om een verhuiszaak tot een goed einde te brengen.
Deze cursus is bestemd voor advocaten en mediators. De insteek van de cursus is praktisch: je kunt de opgedane kennis direct toepassen in je eigen praktijk. Er is veel ruimte voor het bespreken van eigen casuïstiek.
Datum: dinsdag 23 april 2024
Tijden: ontvangst met lunch om 12.00 uur, aanvang cursus 13.00 – 17.30 uur
Locatie: nog niet bekend (midden van het land)
NOvA-punten:
Docenten: mr. A. Hendriks (docente Universiteit van Tilburg) en mr. I. Vledder (advocaat te Amsterdam)
Prijs: € 350,- ex BTW (inclusief digitaal studiemateriaal en lunch)
Informatie en aanmeldingen: Voor meer informatie over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met mr. dr. Constance van Rooijen van De Brink Opleidingen (per e-mail info@de-brink.com of telefonisch: 06-23116254). U kunt zich inschrijven via het onderstaande aanmeldformulier:
Aanmelding cursus
"*" geeft vereiste velden aan